Lunchwebinarium 21 okt kl. 12.00: Civilsamhällets möjlighet att påverka staten via FN

1 oktober, 2024

Civilsamhällets möjlighet att påverka staten via FN – hur fungerar det och hur kan din organisation bidra? Lär dig mer om hur din organisation kan delta med att lyfta till FN hur Sverige sköter sig vad de gäller efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.

Seminariet behandlar:

- Hur ser rapporteringssystemet kopplat till FN-systemet ut?

- Vad en parallell-(alternativ-/skugg-) rapport är och hur tas de fram?

- Hur kan aktörer i civilsamhället, såsom organisationer och Antidiskrimineringsbyråer, bidra till arbetet med parallellrapportering och hur de kan användas?

- Tid för frågor och samtal kommer att finnas

Parallellrapporter är ett kompletterande underlag till FN, jämte statens rapport. Rapporterna sammanställs av en organisation, t.ex. Funktionsrätt för CRPD (FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning) och MR-Fonden för CESCR (FN-konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter) . Rapportarbetet för dem som bidrar innebär att skriva eller kommentera på texter om hur olika rättigheter genomförs i Sverige utifrån rättighetsbärarnas perspektiv – för en Antidiskrimineringsbyrå är det troligtvis utifrån ett icke-diskrimineringsperspektiv. Lotta kommer att redogöra för hur en organisation kan göra för att komma i kontakt med den organisation som samordnar respektive rapport. Lotta, på MR-Fonden samordnar civilsamhällets mänskliga rättighetsnätverk och kommer att berätta om detta nätverk.

Föreläsare: Lotta Göller är programansvarig och folkrättsrådgivare på MR-Fonden sedan 2018 och samordnar sedan 2023 MR-nätverket.

Seminariet anordnas av MR-Fonden, Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr och Sensus 

Om Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden): är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse som bildades 1991 av Amnesty Internationals svenska sektion, Diakonia, Rädda Barnen, Svenska Röda Korset och Svenska Kyrkan. Sedan 2008 är Sensus Studieförbund huvudman för MR-Fonden. För MR-Fonden är mänskliga rättigheter både ett medel och mål, uppdraget är internationellt och nationellt med utgångspunkt i de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna och övergångsrättvisa. Sedan 2023 samordnar MR-Fonden civilsamhällets nätverk för mänskliga rättigheter (MR-nätverket) vars kärnuppdrag är att fördela och samordna civilsamhällets parallellrapporter till FN-systemet. MR-Fonden samordnar rapporten till kommittén för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och i år även rapporten till FN:s råd för mänskliga rättigheters s.k. Universal Periodic Review.